Opleiding: Postpartum Consulent

Data:
Reeks 1, telkens op dinsdag
17 januari, 21 februari, 7 maart, 28 maart, 18 april, 9 mei, 23 mei en 13 juni (volzet)

Reeks 2, telkens op donderdag
9 februari, 9 maart, 23 maart, 20 april, 18 mei, 1 juni, 15 juni, 29 juni (volzet)

Reeks 3, telkens op vrijdag
8
september, 22 september, 6 oktober, 20 oktober, 17 november, 1 december, 15 december, 12 januari (volzet)

Reeks 4, telkens op dinsdag
dinsdag 24 oktober, 14 november, 28 november, 12 december, 16 januari, 6 februari, 20 februari en 6 maart

We starten elke dag om 9u30 en werken door tot 15u30.

***********************************************************************

Missie: Deze opleiding heeft de intentie om professionele hulpverleners een basisopleiding te bezorgen in het postpartum begeleiden van moeders, waardoor zoveel mogelijk moeders zo snel mogelijk geholpen kunnen worden wanneer ze zich na de bevalling voelen wankelen.

Aard: De opleiding is geen academische opleiding maar een opleiding waarbij je naast theorie ook zelf veel aan de slag gaat met oefeningen, cases en je eigen kwaliteiten en beperkingen. Ze leunt het dichtste aan bij een coachings- of therapieopleiding. Jezelf kritisch willen bekijken is dus een zachte voorwaarde.

Voor wie: je komt beroepsmatig dagdagelijks in contact met moeders of je wil dit gaan doen. In concreto: therapeuten, coaches, psychologen, vroedvrouwen, lactatiekundigen, counselors, bemiddelaars en aanverwante beroepen.

Wat: Het is een doorgedreven achtdaagse opleiding om moeders te kunnen begeleiden die na (maar ook tijdens) de zwangerschap hun evenwicht kwijt raken. Tijdens de opleiding wordt er veel aandacht besteed aan waar de grens ligt tussen wat je zelf kan begeleiden en wanneer je toch moet doorverwijzen. Het is niet de bedoeling dat je zelf voor therapeut gaat spelen maar dat je op een meer gerichte manier moeders kan begeleiden zodat ze niet zo diep wegzakken en dus ook geen therapeut, psycholoog of psychiater nodig hebben.

Iedereen die de opleiding volgt, blijft voor dit thema onder mijn supervisie en zal deel uitmaken van het Postpartum Consulenten netwerk. Na het succesvol afronden van de opleiding worden je naam en adres vermeld op de website zodat moeders zich snel tot jou kunnen wenden.  

Bijkomende vereisten: tussen de dagen in word je door mij gesuperviseerd en gecoacht. Dit gebeurt hoofdzakelijk telefonisch of per mail maar kan ook face to face. Het is de bedoeling dat je cliënten hebt om mee te werken. Dat hoeven er geen honderd te zijn, twee of drie is voldoende.

Aan het einde van de opleiding is ook een proefgesprek gekoppeld waarbij je voor de groep een gesprek doet. Dit gesprek duurt maximum een halfuur. Je wordt beoordeeld op een aantal parameters die tijdens de opleiding meegedeeld worden.

Na de opleiding engageer je je ertoe om twee keer per jaar samen te komen met alle Postpartum Consulenten die de opleiding reeds hebben gevolgd. Deze samenkomst kost telkens 10€. Tijdens deze avond (2 uur) worden er ervaringen gedeeld, informatie uitgewisseld, vragen gesteld, gedeeld en gemediteerd. Het moet een boost worden voor iedereen die met hetzelfde werk bezig is. We leren elkaar kennen en vertrouwen hebben in met wat de ander bezig is. Belangrijk ook als we aan elkaar willen doorverwijzen. Het zorgt er bovendien voor dat de kwaliteit gewaarborgd blijft en dat ik met iedereen een vinger aan de pols hou.

Prijs: 

* Ben je niet btw-plichtig? 850€ inclusief btw

* Ben je wel btw-plichtig? 850€ exclusief btw

* Studenten: 425€ inclusief btw

De prijzen zijn inclusief lunch, koffie, thee, sap, koekjes en opleidingsmateriaal.

Maar exclusief de samenkomsten als je de opleiding hebt afgerond. (10€ per avond, twee avonden per jaar)

Locatie: Mosvennedreef 14 in 3140 Keerbergen
Vlot te bereiken met het openbaar vervoer. Er is altijd wel een mede-deelnemer die je kan oppikken aan het station van Haacht. Carpoolen is vast ook mogelijk.

Inschrijven: je stuurt mij een mailtje met je gegevens en ik neem dan contact met je op.

Docenten: Lieve Van Weddingen is Gestalttherapeut en coach voor vrouwen. Ze heeft zich gespecialiseerd in het begeleiden van vrouwen tijdens en na de zwangerschap en kreeg de afgelopen tien jaar zeer veel moeders over de vloer die hun evenwicht tijdens of na hun zwangerschap waren verloren. Hierover schreef ze het boek “Mijn baby lacht…nu ik nog!”, uitgegeven in 2013. Zij is bezielster van deze opleiding en zal ze ook hoofdzakelijk verzorgen. Dr. Kristiaan Plasmans (psychiater) neemt een deel van de opleiding op zich. Hij is waarnemend psychiater van de Moeder-Kind eenheid in Zoersel. Brenda Froyen neemt ook een dagdeel op zich. Mogelijk nog andere gastsprekers.

Inhoud:
Dag 1: kennismaking en aandachtig en alert aanwezig zijn

Tijdens deze eerste dag leren we elkaar beter kennen en verkennen we het begrip “aandachtig aanwezig zijn”, een voorwaarde voor een kwalitatief gesprek. We leren hoe je je gewaarzijn kan trainen en hoe je je gewaarzijn kan inzetten tijdens een gesprek.

Je leert
– jezelf en je mede-studenten in de diepte kennen
– mediteren
– wat mindfulness is
– hoe je aandachtig aanwezig kan blijven tijdens een gesprek
– hoe je het gewaarzijn bij cliënten kan wakker maken en stimuleren.

Dag 2: de postpartum fenomenen
Op dag 2 staan we stil bij welke fenomenen zich kunnen voordoen na de bevalling. We gaan dieper in op de verschillende kenmerken en de typische klachten die voorkomen. We stellen ook scherp wanneer het gaat om een crisissituatie of een “gewoon” traject.

Je leert
– een crisissituatie herkennen
– de definitie van een babyblues, de postpartum depressie, de kraambedpsychose, moederrouw, burn-out en andere fenomenen
– hoe je de verschillende fenomenen kan onderscheiden
– de verschillende symptomen per fenomeen
– de verschillende thema’s en onderwerpen waarmee moeders kunnen worstelen

Dag 3: oefeningen en experimenten
Tijdens deze dag gaan we praktisch aan de slag met experimenten en oefeningen om bewustzijnsverruiming te creëren bij de moeders. We bekijken verschillende voorbeelden van creatieve werkvormen om mee aan de slag te gaan  (opstellingen, geleide fantasieën, tekenen, kleien etc). Aangezien we veel gaan oefenen met de experimenten zullen we ook met aandacht kijken naar onszelf en wat dit allemaal met ons doet.

Je leert
–  experimenten voor heling
– creatieve werkvormen (opstellingen, geleide fantasieën, tekenen, kleien etc)
– gevoelens en gewaarzijn te benoemen
– praten over wat moeilijk en pijnlijk is
– om te gaan met verhalen die je raken, kwetsen en uit balans brengen

Dag 4: gesprekken voeren
Op deze vierde dag gaan we dieper in op hoe je een traject opstart. Structuur, richting en duidelijkheid zijn ook in deze gesprekken van belang.

Je leert
– het verschil tussen coaching en therapie
– hoe je een intakegesprek doet
– hoe je een intake formulier opmaakt
– de structuur van een gesprek bepalen en niet uit het oog verliezen
– verschillende gesprekstechnieken waarbij we gebruik maken van modellen uit NLP, de Gestaltvisie, systeemtherapie, contextuele therapie…

Dag 5: gesprekken voeren bis
Op deze vijfde dag bouwen we verder op dag vier. We gaan verder oefenen en onszelf inzetten als instrument tijdens een gesprek. We gaan ook dieper in op emotioneel lichaamswerk en wat dat juist inhoudt.

Je leert
– verbinding maken tijdens een gesprek
– je gewaarzijn delen tijdens een gesprek
– liefdevol confronteren
– te vertrouwen op je gewaarzijn
– het belang van emotioneel lichaamswerk en hoe je het kan inzetten

Dag 6: angsten
Gedurende de zesde dag concentreren we ons op angststoornissen bij moeders.
We belichten de medicatie die vaak wordt voorgeschreven aan moeders.

Je leert
– wat een angststoornis is
– wat angst te maken heeft met controle
– je eigen angsten kennen en beheren
– hoe angst zich manifesteert bij moeders
– welke oefeningen je kan inzetten om te werken met angst
– de verschillende soorten medicatie kennen die vaak wordt voorgeschreven en waarop je moet letten

Dag 7: terugkomdag
Tijdens deze terugkomdag checken we in bij elkaar om te polsen hoe het in de praktijk is verlopen. We werken met cases en er is uitgebreid ruimte voor vraag en antwoord. We gebruiken deze terugkomdag ook als een eerste supervisie.

Je leert
– een case te bespreken
– je eigen bewaarzijn in te zetten wanneer je een case vertelt
– anderen te bevragen over een case
– jezelf in meta-positie te bevragen over een case

Dag 8: proefgesprekken
Tijdens deze dag voeren we gesprekken in het bijzijn van de groep met “echte” cliënten. Je gesprek wordt beoordeeld door mezelf en een externe therapeut. De medestudenten worden beoordeeld op observatiekwaliteiten en inzetten van gewaarzijn.