VOOR MOEDERS

Je bent als vrouw heel erg emotioneel en psychisch het meest kwetsbaar tijdens en na jouw zwangerschap. Menig moeder ervaart het moeder worden als een proces van vallen en opstaan. Elke vrouw verdient het om snel, adequaat en professionele begeleiding te krijgen wanneer ze het nodig heeft en zeker wanneer ze net is bevallen. JIJ verdient als moeder deze extra zorg wanneer je het nodig hebt.

Sinds 2006 ben ik gespecialiseerd in het begeleiden van moeders tijdens en na de zwangerschap. aan het werk met postpartum problemen. Dat gaat van postpartum depressie over rouw naar postpartum angststoornis en posttraumatisch stress stoornis. Doorheen de jaren ontwikkelde ik over de postpartum depressie de theorie dat weliswaar sommige vrouwen een postpartum depressie krijgen maar dat dit een kleine minderheid is. Het grootste deel komt terecht in een rouwproces. Maar er zijn natuurlijk ook nog andere ingrijpende fenomenen die zich kunnen voordoen en die de juiste professionele begeleiding vragen. In 2013 publiceerde ik bij Manteau het boek “Mijn baby lacht…nu ik nog!” waar ik de term moederrouw introduceerde. Een term die intussen wijd verspreid wordt onder vroedvrouwen en iedereen die moeders begeleid. Intussen een blijver en vaak aangeraden door vroedvrouwen. In 2017 mocht ik van uitgeverij Lannoo het boek “101 vragen van kersverse mama’s” schrijven. Dit boek is bedoeld voor elke prille moeder die vragen heeft over haar emotionele ontwikkeling maar ook welke plek haar eigen moeder inneemt na de geboorte en over het relationeel leven als je een kind hebt gekregen. Een ideaal kraamcadeau!

In 2016 was het tijd voor een grote stap: een opleiding tot postpartum consulent voor iedereen die dagdagelijks in contact komt met moeders. Ik lanceerde ook de website www.postpartum.eu. Er werd een Facebook pagina aan gekoppeld en een besloten Facebook groep. Deze initiatieven zijn noodzakelijk om vrouwen zo snel mogelijk gespecialiseerde hulp te kunnen aanbieden. Vrouwen kunnen begeleiden tijdens hun postpartum periode is mijn grote passie. Maar met andere hulpverleners een netwerk uitbouwen om zo snel mogelijk zoveel mogelijk vrouwen te kunnen helpen is mijn missie. Hoe meer initiatieven hiertoe kunnen helpen, hoe liever. Samen staan we sterk en leveren we fantastisch werk. Wil je hierover graag meer weten? Dan kan je kijken op de pagina van de opleiding zelf.

Ben jij een mama of een mama in spe? Je kan bij mij terecht wanneer…
– je je ongelukkig voelt als moeder
– je een moeilijk contact ervaart met je kind
– je een postnatale depressie hebt
– je je kind mishandelt of slaat en hiermee wilt stoppen
– je je kindje verloren bent tijdens of kort na de zwangerschap
– je je down of verdrietig voelt tijdens de zwangerschap

… maar eigenlijk met alle problemen, twijfels en andere onzekerheden die het moederschap met zich meebrengt.

‘Na een lange zoektocht, waarbij ik niet de juiste hulpverlening vond in mijn dip na de geboorte van mijn oudste dochtertje, kwam ik uiteindelijk bij Lieve terecht. Ik voelde me eindelijk gehoord. De voorzichtigheid en bezorgdheid waarmee ze met me omging maakten het heel erg menselijk.  De vragen die Lieve stelde,  zorgden voor een spiegel waardoor ik zelf de vrijheid en autonomie had om mijn eigen antwoorden te vinden. Begrip, vertrouwen, respect, eerlijkheid en warmte is wat ik telkens terugvond in onze gesprekken.’