Minder spullen, meer rust

less is moreIk kwam ergens vorig jaar in een fase in mijn leven waarin ik de overvloed aan spullen in ons huis overschouwde en zuchtte: het is teveel. Teveel spullen, teveel om op te ruimen, teveel om te stockeren. Gewoon: teveel. Dus kocht ik het boek van Marie Kondo “Opgeruimd!”. Maar ook dat haalde niet veel uit. Ik had, oh ironie, nu zelfs nog een boek extra. Toen de man des huizes op een dag dan nog eens 200 Engelstalige pockets binnen sleurde, had ik het echt wel helemaal gehad. Maar alleen kon ik het precies niet. Ik nam er de tijd niet voor, ik deed het niet grondig genoeg en ik twijfelde soms of ik iets echt nog wel nodig had. Ik had dus hulp nodig. En geloof mij, wij zijn geen verzamelaars zoals je soms op televisie ziet maar we kopen teveel, we sparen te graag spullen en we houden te graag bij onder het mom dat we dat toch ooit wel eens nodig zullen hebben. Wie heeft er 5 vazen nodig of 3 dienbladen of 1000 boeken? Nobody. Echt.

Opruimcoach
Maar de redding was nabij. De mama van een vriendinnetje bleek een opruimcoach te zijn. Ik had er nog nooit van gehoord. Professional organiser wordt het ook soms genoemd. Hoedanook, ze was een geschenk uit de hemel. Eerst hielden we een soort van inventarisatie: hoeveel uren hadden we per kamer nodig om te minimaliseren? Ik wilde graag alle belangrijke ruimtes in ons huis onder een vergrootglas leggen: de bibliotheek, de bureau, de keuken, de speelhoek en de kamer van de kleuter. Mijn eigen kleerkast had ik in het voorjaar al succesvol geminimaliseerd: vier grote vuilniszakken kledij had ik braaf naar het kringloopcentrum gebracht. De andere kamers hadden wat meer structuur en organisatie nodig. En vooral een strenge hand. Maar het meest fantastische vond ik toch wel dat mijn opruimcoach de spullen die ik weggaf, echt meenam en ergens afzette zodat ze direct bij de mensen terechtkwamen die mijn spullen konden gebruiken. Ik moest dus zélf niet meer naar de kringloopwinkel lopen. Want geef toe, dat komt er toch niet van. Elke sessie reed mijn opruimcoach dus met een wagen vol weggeefspullen de oprit af. Een zaligheid!

Mindset
Ik heb veel geleerd doorheen al dat minimaliseren. Wat mij zeker zal bijblijven, zijn de volgende richtlijnen.

  1. hou enkel bij waar je blij van wordt
  2. wat je online kan vinden, hoef je niet in huis te hebben (geen cd’s meer dus of dvd’s)
  3. boeken heb je eigenlijk niet nodig of alleen de boeken waaraan je echt gehecht bent en geloof mij: dat zijn er héél weinig. Waarom zou je een boek in huis houden dat je nooit of te nimmer nog gaat lezen?
  4. je hebt weinig nodig om gelukkig te zijn
  5. geef ALLES een plek (alles dus, ook de paperclips, de notaboekjes en de batterijen)
  6. stop met gratis spullen aan te nemen in winkels, ook al zijn ze gratis
  7. wees alert op de instroom. Als er iets binnenkomt, laat dan ook iets buitengaan.
  8. zet je spullen op weggeef-groepen op Facebook, maar doe dit op vrijdagavond, dan kunnen mensen zich dat weekend organiseren en dan raak je er ook écht vanaf
  9. kinderen hebben weinig speelgoed nodig om echt fijn te kunnen spelen
  10. stel jezelf de vraag als je iets niet kan wegdoen: hoe belangrijk is dit écht voor mij en ga ik het volgende maand écht missen?

Natuurlijk ging het niet altijd van een leien dakje, al was ik een goede student, zei mijn meester. Ik kan heel makkelijk spullen wegdoen, heb ik gemerkt. Ontheching is my middle name. Maar soms waren er toch zaken waar ik geen weg mee wist. Mooi speelgoed bijvoorbeeld: hou ik dat bij voor mogelijke kleinkinderen? Of die piano van mijn overleden zus…eigenlijk wordt die door niemand gebruikt. Of dat zilveren bestek in een mooie koffer van mijn ouders zaliger…wat doet een mens daarmee? Maar mijn opruimcoach wist altijd wel de juiste vragen te stellen zodat er wat helderheid kwam in mijn gedachten en overtuigingen.

En nu?
Het huis is na een paar maanden nog altijd veel opgeruimder dan vroeger en vooral: ik heb minder tijd nodig om alles een plekje te geven maar ook, ik heb veel minder tijd nodig om iets terug te vinden. Ik weet alles nu uit mijn hoofd liggen, er is meer overzicht.  Vroeger gebeurde het geregeld dat ik begon te zoeken naar iets, het dan niet vond, het opnieuw kocht en het dan twee dagen later toch vond. Ellendig. Ik ervaar nu meer rust in mezelf omdat er geen overbodige spullen in huis zijn. Minder overbodige spullen in huis, minder overbodige gedachten in mijn hoofd. Ik koop ook beduidend minder en vooral veel bewuster. Rommel en troep komt het huis niet meer in. En als het toch nog gebeurt, dan gaat het ook direct weer weg. Ik ben dus een tevreden vrouw, met minder spullen! Dat kan. :)

Ook geïntrigeerd door dit alles? Neem dan eens contact op met mijn opruimcoach. Ze heet Britt en er is niemand die zo praktisch en pragmatisch en passioneel kan vertellen over opruimen en organiseren als zij. Zeker de moeite waard als je al die overbodige gedachten en spullen in je leven een plek wilt geven of gewoon nieuwsgierig bent, dat mag ook. Alle informatie op  www.ontwar.be

 

%d bloggers liken dit: