Over tips, lijstjes en verandering 

Ik hou eigenlijk niet zo van lijstjes. En ik hou al helemaal niet van tips. Cliënten of coachees weten dat ik zelden tips geef tijdens gesprekken, tenzij het gaat om een crisissituatie. Het is ook één van de punten die ik opsom over mijn manier van werken: geen tips, geen advies, geen toverstok. Moeders die mijn boek lazen, weten dat ik erin weinig tips geef. Mijn uitgever heeft mij moeten smeken om er een hoofdstuk aan te breien met wat handvaten want anders zou geen kat het boek willen kopen. 

“Mensen hebben richting nodig, Lieve!” 

“Allemaal goed die inzichten maar wat moeten ze daar dan mee, Lieve?”

Dus kwam er een hoofdstuk met tips.

Maar van nature hou ik er niet van. Waarom zou ik in hemelsnaam weten wat jij nodig hebt? Jij bent toch expert van je eigen leven? We zijn allemaal zo verschillend. Tips en adviezen wekken de indruk dat de oplossing voor het grijpen ligt. “Doe dat, tien keer per dag en je probleem is van de baan!” Was het maar zo eenvoudig.

Lijstjes

Maar wie mijn blogs volgt, heeft gezien dat ik intussen al veel artikels heb geschreven met lijstjes tips over diverse onderwerpen. Dat heeft mij moeite en introspectie gekost om zover te komen. Het is inderdaad zo dat veel mensen op zoek zijn naar antwoorden. En vooral naar antwoorden van deskundigen. “Wij” moeten het toch weten? Want als wij het niet weten, wie dan wel? Het spijt mij écht maar ik weet het niet altijd. Dat is dan de kwetsbaarheid die boven komt drijven. Ik heb ook geen toverstok waarmee ik op drie gesprekken je gelukkig kan maken. Ik ben Harry Potter niet. Ik ben ook bang dat ik almachtig overkom als ik tips geef. Dat wil ik niet. Ik geef tips en richting maar voor hetzelfde geld zit ik er flink naast. Ik doe mijn best om mijn tips daarom zo ruim mogelijk te geven. Een beetje van dit, een beetje van dat. Misschien zit er wel iéts tussen dat voor jou verlichting brengt. Maar het is duidelijk dat artikels met lijstjes en tips mensen veel houvast geven. Ze zijn ook erg fijn om te schrijven. Helaas zit er een keerzijde aan.

Prestatie en inspiratie 

Het risico met lijstjes en tips is dat jij je verplicht gaat voelen om ze uit te voeren. Want stel dat je dat niet doet en je blijft aanmodderen dan is het toch wel je eigen domme schuld zeker? Je veranderingstraject wordt een prestatietraject. In onze huidige maatschappij hebben mensen echter vooral nood aan inspiratie en verbinding en niet aan prestatie. Prestatie knijpt je de keel dicht, ook als het gaat om verandering brengen in je leven. 

Iedereen wil verandering, maar wie verandert er graag? Als je het graag anders wilt, waarom doé je het dan niet? Goede vraag. Angst zeker? Twijfel of het wel de juiste weg is? Vaak ook een gebrek aan het opnemen van verantwoordelijkheid. De ander is de schuldige, niet jij. Of het overkomt je, wat kan je er dan aan doen? Veel mensen worden stilaan wanhopig. Ze lopen langs veel hulpverleners maar niemand kan hen helpen. “Ik krijg maar geen tips of adviezen!” Ze vinden geen vat op zichzelf of op hun leven. De maatschappij  is daarin ook totaal niet helpend. De druk wordt alsmaar groter. Vind maar een oplossing en snel. Je moet al stevig in je schoenen staan om daar tegen weerwerk te bieden.

De allerbelangrijkste reden waarom ik voorzichtig ben met tips is dat tips alleen niet werken. Je gaat er dan vanuit dat er een quick win oplossing is maar die is er niet! Een tip is een pleister. Maar de wonde blijft. En als je niet oplet, gaat ze stinken. Daarom is het belangrijk om naast de tips ook te kijken naar hoe je in hemelsnaam terecht bent gekomen in die dip of die burn-out of de depressie of die relatiecrisis of hoe die angstaanvallen opeens je leven beheersen. Ja, zelfs als je ernstig ziek wordt loont het de moeite om in eigen boezem te kijken. Het is belangrijk om contact te maken met je gevoel en je lichaam om te luisteren naar wat zij zeggen. En het is noodzakelijk om daaraan woorden te kunnen geven zodat je krachtiger wordt en meer weerbaar. Jezelf beter leren kennen quoi. Tips zijn goed voor nu maar maken je niet sterker voor de toekomst. Alleen maar pleisters plakken lost momentaan iets op maar op lange termijn helemaal niets. Waar ben je naar op zoek: verandering in je leven of een quick win oplossing om de pijn niet meer te moeten voelen. Een dunne lijn waarop ook ik constant balanceer in mijn artikels… 

One Comment on “Over tips, lijstjes en verandering 

 1. Dankjewel Lieve voor deze blog.

  Het is idd geen tips en lijstjesmakerij het is een creatiespiraal die ingeleefd en nadien beleefd gaat worden.
  In die creatiespiraal zit veel millimeterwerk – zoals je al eerder schreef – als therapeut.

  Innerlijk je eigen creatiespiraal ontdekken is pas een meerwaarde aan je leven, en daaruit kan je je eigen tips halen. (ik heb me altijd verwonderd dat ‘met 3 tips kom je eruit’ boodschap werkt.

  Alleen in de reclame zo blijkt.

  (al heb ik nu wel echt op 3 en nog eens 3 en dan 11 tips mijn nieuwe E Book opgebouwd, ik ben eens benieuwd of iemand ziet dat dit een creatiespiraal is?!)

  En nu 123456789 10 wie niet …

  Liefs
  Esther

%d bloggers liken dit: