Samen sterk

Veel moeders worstelen met zichzelf na de bevalling. Gemakkelijk 70 procent vertelt dat ze zich niet goed in hun vel voelt en gebukt gaat onder gevoelens als angst, verdriet, twijfel, oververantwoordelijkheid, drang naar perfectie, spijt, teleurstelling en controleverlies. Dit zorgt er ook voor dat ze zich minder verbonden voelen met hun kindje of er niet voor kunnen zorgen: ze zijn in eerste instantie vooral bezig met zichzelf. 

Postpartum Begeleiding

Hoe sneller deze moeders adequate begeleiding krijgen, hoe sneller ze uit hun dal komen. Helaas is de hulp in Vlaanderen ontoereikend. De meeste psychologen zijn te weinig bekend met de specifieke materie waardoor begeleiding te lang aansleept en niet genoeg impact heeft. Ik verwijs soms door maar vaak zetten ze dan toch niet de stap omdat ze bang zijn om geen kwaliteit te krijgen. Moeders zijn altijd op zoek naar iemand die gespecialiseerd is in het thema en die mensen zijn er momenteel gewoon té weinig. Gezien niet alleen de moeder maar ook de baby er alle belang bij heeft dat de situatie snel in evenwicht hersteld wordt, is het belangrijk dat er gepaste hulp wordt aangeboden. 

Help mij!

Vroedvrouwen, thuis of in het ziekenhuis, zijn met stip op 1 de personen die het dichtst bij de pas bevallen moeder staan. Zij kunnen een mama maken of kraken, klachten signaleren en de juiste eerstelijns begeleiding geven. Als vroedvrouw kan je écht het verschil maken. Helaas is er tijdens de opleiding vroedkunde relatief weinig aandacht voor dit thema en al zeker niet voor de begeleiding van de problematiek. Dit moet echt anders. Maar waar kunnen ze terecht voor extra opleiding? Op dit moment komen moeders van heinde en ver bij mij in begeleiding. Dit zorgt vaak voor extra stress omwille van de afstand of het is praktisch ook bijna onmogelijk. In sommige crisissituaties ga ik bij de moeder thuis, soms dagen na elkaar om kort op de bal te spelen. Wanneer een mama op 50 kilometer afstand woont, is dat echter helaas geen haalbare kaart. Omwille van al deze redenen glippen veel moeders door de mazen van het net waardoor ze dieper dan nodig wegzakken. Vaak is er bij depressieve stemmingen geen tijd te verliezen en dit geldt zeker bij pasbevallen vrouwen.

Postpartum Consulent

Ik wil hiervoor graag een oplossing aanbieden in de vorm van een netwerk van “Postpartum Consulenten”. Deze hulpverleners, in de ruime zin van het woord, kunnen bij mij een opleiding volgen waarin ik mijn ervaring, theorie en methodieken deel. Iedereen die beroepshalve vaak in contact komt met prille moeders is welkom. Ik heb lang getwijfeld of deze opleiding nodig was maar ik krijg van verschillende mensen uit het veld het signaal dat ze dringend is en noodzakelijk. Ik geloof heel erg dat deze opleiding nodig is maar bovendien hou ik er ook van mensen met eenzelfde passie samen te brengen en te verbinden. Samen staan we sterk en kunnen we veel moeders helpen, begeleiden en bijstaan. 

Doe je graag mee? Voel je je geïnspireerd? Begint er een vuurtje te branden diep vanbinnen? Voel je je aangesproken?

Klik dan hier om alles te weten te komen over de opleiding die ik heb uitgewerkt. 

%d bloggers liken dit: