Hoe hou je jouw relatie levendig met kinderen in de buurt?

  
Relaties en kinderen…dat gaat niet altijd goed samen, hoor ik in mijn praktijk. Okee. Laat ons eerlijk zijn. Een kind slorpt energie op waardoor je al snel moe en uitgeput in de zetel zit elke avond. En als dit te lang aansleept, kan het wel eens gebeuren dat koppels uit elkaar groeien of iemand “plots” een scheve schaats rijdt. Kinderen zuigen het leven en de liefde uit je relatie! Be aware. Belangrijk dus om zelf ervoor te zorgen dat ze haar levendigheid en duurzaamheid bewaart.

1) 15 minuten per dag

Maar een kwartiertje kwaliteitstijd per dag reserveren voor je partner is volgens Barbara Frederickson voldoende om de liefde en de verbinding hoog te houden. Een kwartier zonder tv, iPod,  iPhone of gelijk welke andere afleider. Alleen maar oog en oor voor elkaar. 15 minuten! Dat moet toch te doen zijn he. Ideaal moment is net wanneer alle kinderen slapen. De meeste, ook kleine, kinderen lukt het wel om een halfuur te overbruggen in hun eerste slaap. Gebruik die tijd voor je relatie. Was opplooien, de keuken opruimen of boekentassen klaarzetten kan daarna nog. 

2) Praten werkt

Kleine en grote kinderen zijn vaak een stoorzender als je je verhaal wilt doen aan elkaar maar toch zeker blijven proberen. Je kan hen iets te knabbelen geven en neem zelf ook iets. Schenk elkaar een glas wijn uit en praat even bij terwijl je samen kookt of de aardappelen schilt. Zorg zoveel mogelijk dat grote irritaties en onduidelijkheden die belangrijk zijn, worden uitgesproken. Anders blijven die gisten onder de oppervlakte. Veel kleine praatmomenten om te verbinden, maken één groot. 

3) Feest

Het leven met kinderen is een aaneenschakeling van routine en regelmaat. Dat kan behoorlijk saai worden als je niet oplet. Gebruik daarom elk feest om de saaiheid wat te breken en iets kleins te kopen of te doen voor elkaar. “Het is maar een verjaardag!” of “Dat is zooooo commercieel.” zijn uitspraken die de feestvreugde behoorlijk bederven. Feestjes zorgen voor verbinding en plezier. Net iets wat je nodig hebt om je relatie wakker te houden.

4) Ga conflicten aan

Dat klinkt wat raar maar conflicten zijn nu eenmaal soms nodig. De relaties zonder ruzies zijn zeker niet de beste. Durf uit te spreken wat je dwars zit, ga het aan met elkaar, zeg wat je wilt en nodig hebt van de ander en wees hierin concreet en niet fout te begrijpen. Zwijgen, het onder de mat schuiven, elkaar vermijden, zijn dood-doeners voor een duurzame relatie. Stop met te zeggen dat alles okee is wanneer het dat niet is. “Keeping up appearences” is een televisieserie, geen doel in het leven. Wanneer je een discussie uit te vechten hebt, doe dat dan face to face. Ruzie maken is een kunst op zich, per sms of telefoon loopt dat gegarandeerd verkeerd af.

5) Zorg voor fysieke intimiteit

Ja, ik weet het: je bent moe. Wat zeg ik? Je bent nog nooit zo moe geweest in heel je leven. Je zou slapen in de rij bij de bakker als je kon. Seks is wel het allerlaatste waar je je vrije tijd aan wilt spenderen. Ok, dat is allemaal waar. De andere kant van de medaille is dat seks ook zorgt voor een stevige verbinding tussen jullie. En hoe vaker je het doet, hoe meer je er zin in krijgt. Simpelweg omdat het terug meer op je radar staat. Maar ook omdat je lichaam terug wakker wordt. En geef toe: méér moe dan dit kan je toch niet worden dus kan je al evengoed de tijd nemen om even te vrijen. Dat hoeft daarom geen twee uur durend seksfestijn te zijn. Vergéét dat je een ideaal moment moet hebben om te vrijen: dat zit in je hoofd. Als er kinderen in huis zijn is er maar één ideaal moment en dat is als ze er niet zijn. Vergeet ook dat je bloedgeil moet zijn alvorens eraan te beginnen. Zin komt al doende. Oh ja, en vrijen hoeft ook niet altijd in bed. Moet je soms een knop omdraaien in je hoofd om te beginnen vrijen? Ja natuurlijk. Maar het is absoluut de moeite waard. Denk daarnaast ook aan kleine fysieke intieme interacties: een kus in zijn hals, een knijp in haar billen, samen douchen, naakt slapen, een streling als je hem passeert, een hand op zijn been als je naast elkaar in de zetel zit, geef hem een hand als je in de auto zit, doe een snel dansje als er een leuk liedje voorbij komt op de radio. Ook die dingen zorgen voor fysieke verbinding.

6) Hou de kleine attenties

Zoals geluk zit in kleine dingen, zo is dat met de liefde ook. Kus elkaar dag als je vertrekt en idem als je terug thuiskomt, koop eens iets lekkers in de supermarkt waarvan je weet dat je geliefde dat graag eet, laat een briefje achter als je voor een paar dagen weggaat met het werk, raak elkaar aan en vaak, wens elkaar een goede nacht, pluk die onnozele bloemen aan de kant van de weg, maak grapjes, trek zijn das liefdevol recht als hij naar het werk vertrekt, zeg dat je hem knap vindt, bedank elkaar voor de dingen die worden gedaan, zet een paar xxx achter je sms’en als reminder van je liefde voor elkaar. En alle kleine attenties waarvan je weet dat ze je partner plezier doen. En jezelf! 

7) Denk aan wat de relatie nodig heeft

Kinderen durven een relatie serieus onder druk te zetten. Ouders zijn ook vaak moe wat resulteert in weinig geduld. Ze komen aandacht en me-time te kort. Soms zitten koppels echt op hun tandvlees. Dan gaat het alleen nog maar over HIJ en ZIJ. En wat ze nodig hebben en vaak is dat niet hetzelfde. Er is echter nog een derde persoon: de relatie. Soms heb je je trots opzij te zetten en te beseffen dat wat je te doen hebt daarom niet is wat JIJ nodig hebt maar wat de relatie ongelooflijk veel deugd zou doen. Daarom staan vaders geruisloos op en nemen de baby mee voor een wandeling terwijl mama wat uitslaapt. (ook al ziet hij zelf scheel van vermoeidheid). Daarom slik je je woorden van irritatie in omdat je weet dat de relatie dat op dat moment er niet bij kan nemen. Daarom zet je je ego aan de kant omdat je voelt dat het een welles-niets discussie gaat worden. Sowieso altijd maar zeker als je als koppel aan je grenzen zit, is het meer nodig dan anders om te incasseren en op een rustiger tijdstip het topic terug op te vissen. Je zal merken dat tegen dan het allemaal niet meer zo belangrijk lijkt.

8. Hou vol

Zoals het leven gaat met ups en downs, zo gaat dat ook met relaties. Blijf elkaar inspireren en prikkelen. Vergeef en vergeet. Blijf elkaar graag zien om de meest onnozele dingen en zeg dat ook aan elkaar. Liefde gaat weg omdat ze niet wordt gevoed. Verwacht ook niet dat het opeens, plots vanzelf beter gaat gaan tussen jullie, daar is inspanning en focus voor nodig. Wat aandacht krijgt, groeit. 

%d bloggers liken dit: