Vijf hoopvolle gedachten wanneer je denkt te falen

fail 2

Moeders hebben allemaal iets gemeen: ze zien hun kinderen ongelooflijk graag. Vaders ook trouwens. Ze willen hun kinderen ook heel graag gelukkig maken. Niets geeft een moeder meer plezier als zien dat haar kinderen gelukkig zijn. Ze voelt zich daarvoor ook geweldig verantwoordelijk. Altijd. Elke minuut van de dag. Daardoor is ze ook vaak bezorgd over wat de impact is op de kinderen wanneer mama uitgeput, verdrietig, boos of tekortschiet. Op welke manier dan ook. Soms kan je als moeder echt het gevoel hebben dat je faalt, dat je de slechtste moeder bent op deze aardbol. Dan wil je liefst ergens in een donker hoekje kruipen en er niet meer uitkomen. Het moederschap is inderdaad met momenten soms zwaar en dan is het goed te lezen dat een slechte dag niet heel het leven bepaalt en vooral dat je niet alleen bent.

1. Je hebt een slechte dag, je bent geen slechte moeder.

Elke moeder kent het gevoel dat ze faalt, tekortschiet, het is gewoon je dagje niet. Misschien ben je ziek of heb je te weinig geslapen of je partner is in het buitenland of je hebt er even genoeg van om te zorgen en te luisteren en begripvol te zijn. Je wil op een terras zitten met een glas wijn en geen kinderen die iets willen. Om welke reden dan ook: het gaat je niet af. Je hoort jezelf zeuren, roepen, zuchten en je geduld verliezen. “One of those days…” denk je dan.

Hou jezelf voor dat je menselijk bent. Mensen maken fouten, leren eruit. Je bent geen superwoman die alles perfect hoeft te doen. Jij bent niet het gedrag dat je stelt, morgen is weer een nieuwe kans. Maak het jezelf makkelijk en comfortabel.

2. Een slechte dag verknoeit niet hun kinderjaren.

Hoéveel impact een slechte dag of periode heeft, is moeilijk te zeggen. Heel veel hangt ook af van de persoonlijkheid van je kind. Wat voor het ene kind uit een gezin een drama is, kan de andere zich later niet meer herinneren. Kinderen zijn bovendien veerkrachtig en flexibel en kunnen echt wel tegen een stootje. Natuurlijk maak je fouten. Je neemt beslissingen waarvan de consequenties niet te overzien zijn. Je zegt woorden die je niet meent. En je leert met die fouten te leven omdat moeder zijn een proces is van vallen en opstaan. Je doet je best. Je blijft in contact. Je geeft liefde. En zij doen hetzelfde.

3. Facebook is het leven niet.

Het internet geeft je alleen maar mooie plaatjes. Geloof niet wat je ziet. Elke moeder heeft dagen dat ze het gevoel geeft dat ze tekortschiet en er echt niks van bakt. De dag erna is dat weer anders. Spiegel je dus eerder aan mama’s van vlees en bloed dan aan de perfectie op het internet.

4. Je stelt je vragen, dat alleen al betekent dat je niet faalt.

Iemand die zich nooit afvraagt of ze goed bezig is, zal ook nooit bijsturen. Jij wikt en weegt tot je denkt de juiste keuze gemaakt te hebben. Het feit dat je je afvraagt óf je goed bezig bent, zegt veel over je intentie om het goed te doen met je kinderen. Je bent bezorgd. Je hebt het beste voor. Ook al is het soms zwaar, je wilt het beste voor je kinderen. Dat siert je en maakt je op zich al een topmoeder!

5. Alles komt en gaat in fasen. Ook het leven.

Moeders weten maar al te goed dat kinderen zich ontwikkelen in fasen. De ene week zijn ze engeltjes, de week erop halen ze het bloed onder je nagels. Niets blijft voor altijd, alles gaat voorbij. Het leven is een rollercoaster met ups en downs, met vreugde en verdriet. Dat is een wetmatigheid. Het is heel okee om een slechte dag te hebben, zowel voor ons als voor onze kinderen. Het is niet nodig om je daarvoor op de kop te geven. Morgen is het weer anders. Na regen komt altijd zonneschijn.

Mildheid voor jezelf en een beetje relativering helpen echt om de stormen van het moederschap te doorstaan.

%d bloggers liken dit: