“En? Een tweede?”

  Haaaaa! De hamvraag van vandaag. Mensen hebben er eigenlijk geen zaken mee maar steken graag hun neus in jouw seksleven. Wanneer komt dat tweede gebroed van jullie?

Wanneer je geworsteld hebt met nummer 1 en je eindelijk na…hoeveel tijd zou het zijn? Een jaar of twee? Deze vraag hoort vallen, slaat de schrik je misschien om het hart. Wil je wel nog een kind? En wanneer? En hoe weet je nu zeker of je er klaar voor bent? Nou, dat laatste weet je nooit 100% zeker. Spijtig. Er zijn wel een paar indicaties die in die richting wijzen en die ga ik nu geven. Zet je gemakkelijk. :)

1. Je voelt je uitgerust.

Primordiaal om aan een tweede te beginnen: je bent uitgerust en fit. Je hebt reserve. Je voelt je geen mombie doorheen de dag. Je hebt geen dutjes meer nodig, ook al neem je ze nog af en toe. Je kan ’s avonds op de lappen gaan. Fris en fruitig dus. 

Niet aanwezig? Nog even wachten dan.

2. Je hebt alles min of meer verwerkt.

Je kan dus vertellen over je spoedkeizersnede zonder in tranen uit te barsten. Je kijkt terug op die periode als een boeiende tijd. Je kan een beetje lachen met jezelf als je eraan denkt hoe freakerig je deed over kleine dingen. Je voelt gewoon rust in je hoofd. Zowel over het verleden als over het heden.

Niet aanwezig? Nog even wachten dan.

3. Je krijgt kriebels als je vers babyvlees ziet of hoort of ruikt of voelt.

Duidelijk denk ik.

Niet aanwezig? Nog even wachten dan.

4. Je relatie heeft terug een evenwicht gevonden.

Zoals je weet nu, is je partner heel erg belangrijk tijdens de zwangerschap en de periode na de geboorte. Zeker bij een volgend kind want de zorg van de eerste komt op zijn schouders terecht. Belangrijk ook om te checken of de meeste dingen zijn uitgesproken, er geen kwaadheid meer zit omdat hij naar de voetbal ging op dag 7 én dat je hem voluit vertrouwt. Check ook even of jullie terug voluit en open communiceren. En ook of je partner het al ziet zitten. Niet onbelangrijk.

Niet aanwezig? Nog even wachten dan.

5. Je hebt er terug zin in.

Misschien wel de belangrijkste. Zie je jou het weer allemaal opnieuw doen? De zwangerschap, de bevalling, gebroken nachten, een leven met twee (3,4,5) kinderen, weinig tijd voor jezelf, je lichaam ten dienste stellen, uitgeput geraken, terug stoppen met werken? 

Niet aanwezig? Nog even wachten dan.

6. Positieve gedachten

Zie je het leven meestal positief? Is het glas eerder halfvol dan halfleeg? Kan je jezelf oppeppen bij een slechte dag? Weet je hoe je jezelf overeind kan houden?

Niet aanwezig? Nog even wachten dan.

7. Je wilt nog een kind omdat jij het wilt.

Niet omdat tante Julia het al tien keer heeft gevraagd. Niet omdat er anders teveel tijd tussen zit met de eerste. Niet omdat het goed uitkomt met je werk. Niet omdat je partner het tijd vindt. Niet omdat je de druk van buitenaf niet meer kan dragen. Niet omdat je vriendinnen snel(ler) zwanger waren van hun tweede.

Je wilt een tweede omdat je hart, verstand en ziel op één lijn staan en je geen twijfel meer voelt.

Niet aanwezig? Nog even wachten dan.

8. Lachen

Je lacht terug! Glibberen, slappe lach, giechelen, glimlachen, je ogen staan helder, je voelt de energie door je lijf stromen. Je kan mopjes maken, rollebollen, kietelspelletjes spelen. Humor is terug een wapen.

Niet aanwezig? Nog even wachten dan.

9. Je hebt je medicatie afgebouwd

Anti-depressiva maskeert veel. Je voelt je misschien okee maar hoe de zaken er écht voor staan weet je pas wanneer je je medicatie afbouwt. Daarom niet volledig maar wel voor het grootste deel. Je gaat je ook veel zelfverzekerder voelen wanneer je aan een tweede kind begint zonder dat je afhankelijk bent van een pilletje. Praat er eens over met je arts!

Niet aanwezig? Nog even wachten dan.

Nu ga je misschien denken: wie denkt ze wel dat ze is? Ik zal dat zelf wel bepalen zeker of ik al klaar ben voor een tweede? Damn right you are! ;) 

Veel wijsheid bij je beslissing! 

One Comment on ““En? Een tweede?”

%d bloggers liken dit: