Zelfzorg (1)

Bij een aantal vrouwen na de geboorte van een baby komt de zelfzorg in het gedrang. En dit loopt soms maanden en jaren na de geboorte door.  De baby is uitgegroeid tot een stevige kleuter met eigen vriendjes, wensen en gebreken en de mama is nog altijd op zoek naar haar evenwicht.  Zelfzorg blijkt voor deze vrouwen bijna onbestaande.  Als moeder van 2 eigen kinderen en 2 pluskinderen tussen de 4 en 10 jaar, besef ik maar al te goed, hoe de zelfzorg zonder dat we het beseffen tussen onze vingers glipt.

Hoewel me-time, tijd voor jezelf en onthaasten, begrippen zijn die overal opduiken en wellness- , yoga-, Pilates- en  mindfulnesscentra als paddestoelen uit de grond schieten, is het nog altijd triest gesteld met onze zelfzorg.  Volgens een onderzoek in 2010 bij de Belgische beroepsbevolking, bleek dat bij navraag bij bedrijfsartsen, 0,8% van de bevolking een burn-out heeft.  Dit lijkt weinig maar ten eerste gaat het om een rondvraag bij bedrijfsartsen (en niet bij huisartsen) en ten tweede gaat dit toch om 19.000 werknemers in België.  Bovendien lopen Belgen niet zo snel naar de dokter omwille van vermoeidheid of psychische klachten.  Ter vergelijking: een onderzoek in 1998 in Nederland bracht aan het licht dat 9% van de beroepsbevolking burn-out klachten had.  Burn-out is een typisch gevolg van te weinig zelfzorg.

“En wat is dat dan: zelfzorg?”, hoor ik je al zuchten.

Om goed voor jezelf te kunnen zorgen, is het belangrijk aardse dingen te doen die je in contact brengen met jezelf en je als het ware letterlijk terug verankeren met de aarde.  Door de vooruitgang komen deze activiteiten alsmaar meer in het gedrang: poetsvrouwen, tuinmannen, automatische grasmaaiers zijn voor de meeste mensen verworven rechten.  Zelfs voor biologische groenten en -eieren hoeven we niet meer naar ’t andere eind van het land, laat staan een eigen moestuin kweken.  We brengen ook meer tijd door in de auto en trein, opnieuw zaken die ons letterlijk van de grond brengen.  Mannen die vaak met het vliegtuig onderweg zijn voor hun werk, ondervinden een gevoel van ontheemd te zijn en dat ligt niet alleen aan het feit dat ze vaak van huis weg zijn. Ambachtelijke hobby’s zijn vaak vervangen door computer, tv’s, Social Network applicaties en trainen in bunkers, ook wel fitnesscentra genoemd.  We zijn vaak teveel en te lang bezig met ons hoofd.

Wie geaard, gegrond is, voorkomt letterlijk dat hij gaat “vliegen” waardoor gefundeerde beslissingen sneller en kordater gemaakt kunnen worden, je minder snel beïnvloed wordt, kan blijven staan voor een doel of mening maar ook bijvoorbeeld relaties opbouwen een pak eenvoudiger wordt. Het leven wordt een pak grijpbaarder als je stevig met je voeten in de grond staat.

Ga dus opnieuw ploeteren in de tuin, afwassen, graaien en klooien in de aarde, poetsen, koop u een hond en ga ermee wandelen, ga brood kneden (en niet met de broodmachine!), bouw een kippenhok en ga elke dag eieren rapen, bezin jezelf over een nieuwe hobby waarbij je bezig bent  met je handen en verplicht jezelf hiertoe om dit minstens elke dag 10 minuten te doen… Recentelijk onderzoek van het Institute of Transpersonal Psychology in Californië ontdekte bovendien dat hoe meer onderzochte vrouwen buiten waren (om te wandelen, te kamperen, te tuinieren, …) hoe beter ze in hun vel zaten.   Alles, werkelijk alles wat je met de voeten op de grond brengt en je weghaalt van je hoofd is een stap vooruit in jouw zelfzorg.  En hoe meer, hoe liever en hoe meer buiten, hoe beter.  Hoppa!

%d bloggers liken dit: